Lion Filmi(2016) Konusu, Oyuncuları ve Film İncelemesi


BAZEN SADECE UMUTTUR, İNSANIN YOLUNU BULMASINI SAĞLAYAN…

2016 yapımı olan Lion filmi gerçek bir hikayeyi konu alıyor. Daha doğrusu gerçek bir hikayeden kaleme alınan kitabın sinemaya uyarlaması. Kitabın adı Eve Giden Yol Lion.  Kitap, hikayesi filme konu edilen kişi olan Saroo Brierley tarafından yazılmış. Filmin ismi ise Aslan (Lion). Filmin isminin neden Lion olduğunu filmin sonunda anlıyoruz zaten.
Dram türünde bir film olan Lion, Oscar'a beş dalda aday olmuş ama ne yazık ki Oscar'dan eli boş dönmüş. Bana kalırsa minik oyuncu, Saroo'nun çocukluğunu canlandıran Sunny Pawar, yaşının kaldırabileceğinden fazlasını sırtlanmış ve muazzam bir performans sergilemiş. Kesinlikle bir Oscar'ı hakediyordu.

Lion Filmi'nin konusu

Birinci Kısım: Minik Saroo


Film abisiyle birlikte vagonlardan ve depolardan kömür çalıp bunları satarak para kazanmaya çalışan Saroo'nun hikayesini anlatıyor. Gece abisinin itirazlarına rağmen onunla gitmek için ısrar eden Saroo uykusuzluğa dayanamayınca abisi onu bir bankın yanına bırakıyor ve kendisini orada beklemesini tembihliyor küçük kardeşine. Bankta uyuyakalan Saroo ise uyandığında abisini bulamayınca onu aramaya başlıyor. Bir tren istasyonunda trenlerin içinde abisi Guddu'yu ararken tren vagonunu niçinde uyuyakalıyor ve uyandığında trenin hareket ettiğini farkediyor. Tren kilometrelerce yol gidiyor, minik Saroo günlerce trenin içinde kalıyor, yerlerde bulduğu artıklarla karnını doyurmaya çalışıyor. Tren durduğunda dilini bile bilmediği bir yerde, Bengal'de buluyor kendisini. Annesinin ismini bilmiyor, onun için annesinin ismi "Anne". Tek bildiği abisi Guddu'nun ismi ve yaşadığı yerin ismi. Ama yaşadığı yerin ismini de yanlış biliyor.
Onca sefaletin , yokluğun ve kalabalığın olduğu bir yerde minicik bir çocuk için hayatta kalmak pek kolay değil tahmin edersiniz ki. Başından pek çok geçiyor Saroo'nun.
Bu kısım filmin giriş kısmı. Zaten film de iki ana bölümden oluşuyor. Saroo Avusturalya'lı bir çift evlat ediniliyor ve  "20 yıl sonrası" şeklinde bir geçiş yapılıyor. Bana kalırsa 20 yıllık bir zaman atlaması çok fazla olmuş. En azından yıllar içinde evlat edinen aile ile ilişkileri nasıl ilerledi, nasıl sorunlarla karşılaştılar, aile bağları nasıl gelişti bunu görme imkanımız olmalıydı. Gerçi film iki saat civarı sürüyor, uzatmamak için böyle bir yola başvurmuş olmaları da muhtemel.

İkinci bölüm: 20 Yıl Sonra

Lion filmin ikinci kısmında gençliğini izlediğimiz Saroo kendi kimliğine merak salıyor. Gerçek ailesi, Guddu'nun nerede olduğu- ne yaptığı, annesinin hala hayatta olup olmadığı... Saroo ufak kesitlerle de olsa annesini ,abisi Guddu'yu, yaşadığı yokluğu ve sefaleti hatırlıyor. Ve bu durum onu bir yerden sonra çıldırtacak raddeye getiriyor. O zamanlar yeni yaygınlaşan (yıl 2008) Google Eart uygulaması üzerinden, hatırladığı minik anılardan yola çıkarak, kendine trenle geçtiği yerlerin bir haritasını çıkarmaya çalışıyor. Ancak ne yaşadığı yerin ismini biliyor ne de herhangi bir yerin adresini...
Filmin fragmanını buradan izleyebilirsiniz.

Filmle ilgili çok fazla detay var anlatmak istediğim ancak izlemek ayrı bir zevk olacaktır. Muazzam bir film. Sonlara doğru bol bol ağlayacaksınız,eminim. Çok duygulandırdı beni. Bir de filmin sonuna gerçek hikayeden bir video eklenmiş, bu hikayenin gerçek kahramanlarını da görüyoruz böylece.
Filmin sonuna eklenen küçük bir not var bir de. Hindistan'da her yıl 80.000 civarı çocuk kayboluyormuş. SEKSEN BİN... Kimileri Saroo kadar şanslı olamıyor ne yazık ki. Sahipsiz, korumasız minicik bedenler. Yokluk, sefalet ve cahillik... Gerçekten çok acı.

Lion Filmi oyuncuları arasında  Dev Patel, Rooney Mara, Nicole Kidman ,Deepti Naval gibi isimler var. Böylesine etkileyici bir filmin özellilkle de bu dev isimlerle bir tane bile Oscar ödülü almamış olması beni hala şaşırtıyor. Yukarıda söylediğim gibi özellikle minik Saroo'yu canlandıran Sunny Pawar, oyunculuğuyla, jestiyle,mimiğiyle insanı çokça etkiliyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeni Keşfedenler İçin İzlenmesi Gereken 5 BL (BoysLove) Dizi Önerisi

Boyslove (BL) Nedir? Yan Etkileri Nelerdir?

İngilizce Altyazılı Dizi ve Film İzleyebileceğiniz Siteler (2020)