Bir Otakunun Gözünden “Banana Fish”


Banana Fish 1985 ile 1994 arasında Shojuo Comics’te yayınlanmış Akimi Yoshida imzası taşıyan bir manga. Yayınlandığı dönemde de oldukça ses getirmiş bir manga aslında.Klasik shounen ai tarzından ayrılmış olmasıyla göze çarpıyor, diğerlerinin aksine çok farklı ve sağlam bir kurgusu var. Ayrıca biraz araştırma yapıldığında mangada yer alan çetelerin aslında New York’un sokaklarında gerçekten var olduğunu farkedeceksiniz.

Animesi mangasından yıllar sonra 2018 ortalarında çıktı. Toplam 24 bölümlük bir efsane.

Konuda ve kurguda fazla değişiklik yapılmamış aslında, mangaya bağlı kalınmış. Ancak mangada 1900’ler dönemindeki NYC kullanılmışken animedeki olaylar değiştirilmeksizin günümüz New York’una taşınmış.

Mangaya ismini vermiş olan Banana Fish aslında bir nevi orjinimiz, yıllar önce her şey Banana Fish ile başladı ve bu o kadar yıkıcı bir güçtü ki felaketi ve mücadeleyi yıllar sonra da ortaya çıkardı. Banana Fish kim ya da ne, gizemi ne, neden herkes peşinde ve bu sırrı kim çözecek? Çeteler,mafyalar,siyasiler, hükümet ve hatta ordu hepsi de tek bir şeyin peşinde…

Banana Fish Konusu

“80’lerin ahlaksız şehri New York… Dünya Ash Lynx’i mükemmel soğuk kanlı bir katil olarak yetişmesine neden olmuştu. Doğu kıyısının Korsilyali suç lideri olan “Papa” lakaplı Dino Golzine’nin evlatlığı, tetikçisi ve sex oyuncağı olan Ash 17 yaşının asi ruhu ile güce ve zenginliğin krallığında onu yetiştiren şeytani adamın elinden kaçıp küçük sadık bir sokak çetesi kurmak istesede “Papa” onun öyle kolayca gitmesine izin vermez. Hele ki Ash’in Vietman”daki büyük abisi hakkında sakladığı birçok iğrenç sırla öfkeden kudurmuş ellerine düştükten sonra asla.

Japonya’dan NYC gelen saf yürekli genç fotoğrafçı Eiji Okamura tam olarak bu yanlış zamanda Ash Lynx ile tanışmıştı… ve farkında olmadan Banana fish kod adlı esrarengiz kişin yarattığı gurur, hırs, şehvet ve kanlı gazabın ellerine düşer. “
(animeler.net/Banana Fish animesinin kadrosu)

Konu ne kadar sağlam olursa olsun biliyoruz ki bizi bir animeye bağlayan şey karakterlerdir. Karakterler bizim kalbimize dokunmadıktan sonra kurgu ne kadar sağlam bir temeli olursa olsun çöker gider. Ve inanın bana bu animede her karakter kalbinizde ebedi bir yer edinecek. Çok romantik bir anlatım kullandığımın farkındayım ama çokça şiddet barındırıyor özünde. Ve merak edenler için hemen cevap vereyim; hayır cinsellik yok, geçin cinselliği öpüşme bile yok(şayet gördüyseniz de o sandığınız tarzda bir şey değil bilesiniz) zaten ben animenin shounen kategorisine girmemesi taraftarıyım ya neyse.

Gelelim işin en sevdiğim kısmına, hadi size karakterleri tanıtayım.

……….ASH LYNX……….


Ah o ten o bakış o ses o saç o karizma o gözler hele hele de o gözler…

Ash bizim ana karakterimiz bunu görür görmez anlamışsınızdır zaten. 17 yaşında aşırı zeki bir çocuk ve NY çeteleri içinde sözü geçen birisi. Dışından acımasız biri gibi dursa da aslında içinde sevgiye muhtaç ve koşulsuz seven biri. Bölümler ilerledikçe çocukluğuna dair bilgiler de edinebiliyoruz Ash’ın. 17 yaşında birisi için çok fazla şey yaşamış aslında. Papa lakaplı gizli kapaklı pek çok pis iş yapsa da dışarıya ben başarılı bir iş adamıyım imajı çizen bir adam tarafından yetiştirilmiş ve onun esareti altında ama asi ve hatta biraz da yabani olan Ash elbette zincirlerin arkasına hapsedilebilecek birisi değil. Belki bu kısım sizi rahatsız edecektir ama anime boyunca birkaç kez istismar da yaşanıyor ya da yaşanmış olanlardan bahsediliyor. Bunu görmüyoruz ama bu bilgi olayların akışında bir şekilde veriliyor bize.

Ash’ın en belirgin özelliği zekası ve inatçılığı. İstediği şeyi elde etmeye yönelik bir inatçılık. Yani ne olursa olsun istediği şeyi mutlaka alır, o yüzden animeyi izlerken benim gibi her ota boka ağlamayın:)

Böyle ciddi ciddi anlatınca ağır abi bir karaktermiş gibi duruyor ama aslında komik bir karakterdir kendisi , gönlünüzü kısa sürede fethedecektir merak etmeyin. Bir de dikkat edin de aşık olmayın; onun başı bağlı.

……….EIJI OKUMURA……….


Japonya’da bir sırık atlama atleti. Japoya’da düzenlenen bir sırık atlama yarışmasına katılıyor ancak başarısız oluyor ve sonrasında eski azmini ve hevesini kaybediyor. Bunu gören bir gazeteci de NY çeteleriyle ilgili yapacağı bir röportaj için yanına Eiji’yi de alarak Ash ve diğerlerinin çöplüğüne, New York’un arka sokaklarına dalıyor.

Eiji 19 yaşında yani Ash’tan iki yaş daha büyük ancak anime boyunca -yaptığı birkaç atak dışında – Ash’ın koruması altında. Ama bu yüzden şu çocuğa hakarete varan boyutta laf eden hatta küfreden saçma bir kitle var. Allah aşkına çocuk eline daha önce silah bile almamışken kendini kurşunlar arasında buluyor nasıl bir evrim bekliyorsunuz, iki bölümde Rambo’ya mı dönüşsün?

Genel olarak temel anime boy özelliklerine sahip; aşırı pozitif, sevecen, nazik… Sırık atlayıcısı olduğunu unutmayın, bu önemli bir detay.

Unutmadan , Fly Boy in the Sky adlı Banana Fish öncesi Eiji’nin hikayesini anlatan kısa bir yan hikaye de bulunuyor. O da Akimi Yoshida imzası taşıyor.Bildiğim kadarıyla Türkçe çevirisi bulunmuyor.

……….DİNO GOLZINE……….

Bu adamı sevemedim, şeref*izin önde gideni. Her türlü pisliğe bulaşmış yaşlı köpeğin teki. Anlattığıma değmez, izleyince emin olun siz de sevmeyeceksiniz.

Animede bu adam sahneye girdiğinde çalan mükemmel -hafif gerilim yaratan- bir parça var, aşağıya bırakıyorum.

……….SHORTER WONG……….

NY çetelerinden birinin başı aynı zamanda Ash’ın kankası olur kendisi. Böyle dostum olsun kırk yıl borcum olsun diyeceğiniz birisi Shorter. Fazla şey söylemek istemiyorum çünkü konuşursam spoi vermek zorunda kalırım.


Aslında önemli rolleri olan pek çok karakter barındırıyor içinde ancak hepsinden bahsedersem oldukça uzun olacak o yüzden burada bırakalım. Genel olarak gerek çizimler gerek karakterler gerek olay muhteşem bir bütün oluşturmuş.Açılış ve kapanış klipleri de tam Banana Fish’e yakışır düzeyde. Hepsinin bir arada olduğu bir youtube videosu koyuyorum. İzleyin mutlaka bunu da.


Mutlaka izlenmesi gerekenlerden. İzleyin izlettirin. Eminim çok seveceksiniz.

Bir de izledikten sonra buraya uğrayan olursa anime hakkında ne düşündüğünüzü belirtin lütfen. Tşk.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeni Keşfedenler İçin İzlenmesi Gereken 5 BL (BoysLove) Dizi Önerisi

Boyslove (BL) Nedir? Yan Etkileri Nelerdir?

İngilizce Altyazılı Dizi ve Film İzleyebileceğiniz Siteler (2020)