Moon Lovers Scarlet Heart Ryeo/ Dizi İncelemesi

Canımın sıkıldığı günlerden birinde youtube’da BOF videoları izlerken ostlarından birine denk geldiğim ve bu vesileyle başladığım harika bir güney kore dizisi Scarlet Heart Ryo. Ve iyi ki izlemişim diyorum; tek kelimeyle ba-yıl-dım!

Scarlet Heart Ryo ya da namı diğer Moon Lovers  yirmi bölümden oluşan,Güney Kore/2016 yapımı bir dizi.

Senaryosu Tong Hua‘nın Bu Bu Jing Xin isimli Çince romanından uyarlanmış.(Dizinin Çin yapımı da varmış aslında.) Goryeo zamanında geçen bölümlerdeki mekanlar büyüleyici,cennet gibi yerler.Hele Hae-Soo ile Wang So’nun buluşma mekanı olan göl göz kamaştırıyor.Sırf bu güzellikler için de izleyebilirsiniz bu diziyi. Açıkçası dizinin finali ikinci bir sezona kapı aralıyor;eğer ikinci sezon olursa bambaşka bir atmosfere bambaşka bir kurguya sahip olacağı baştan belli.

Spoi vermemek için fazla detaya girmiyorum ama finali izlediğinizde “eeee” diyorsunuz;” şimdi ne olacak,böyle mi bitti gerçekten?”Yani bunun bir devamı var belli ama ikinci sezon çekilir mi o kısım muamma hele de bu kadar zaman sonra.


Şurada da dizinin ufak bir taslağı var; dikkatlice incelediğinizde kim kimdir necidir kafa yormadan rahatça anlayabilirsiniz hatta biraz uğraşıp olay örgüsünü bile çıkarabilirsiniz buradan 🙂

Diziyi ele alacak olursak; bir kere Kore dizilerinin genelinde gördüğümüz bir aşk hikayesi etrafında yaşanan dramdan ibaret bir dizi değildi.İçinde komedi var,aşk var,ihanet var,intikam var,entrika var; var oğlu var anlayacağınız.Hatta ağır dram içerir uyarısı yapmakta da fayda var.

Scarlet Heart Ryo dizisinin konusu ne diyecek olursanız spoiler vermeden kısaca bahsedeyim.


Kozmetik sektöründe çalışan yirmili yaşlarının ortasında olan ve sevgilisi tarafından aldatıldığını öğrenen kızımız bir parkta gölün kıyısında hem içip hem ağlarken suya düşen bir çocuk görür ve çocuğu kurtarmak için suya atlar.O sırada güneş tutulması gerçekleşir ve kızımız kendini asırlar öncesindeki bir zamanda Goryeo Hanedanlığı döneminde; prenslerden birinin eşinin yeğeni olan Hae-Soo’nun bedeninde bulur. Eee tabi kızımız gelecekten geldi, tarih derslerinde ne kadar kötü olsa da Goryeo tarihi hakkında bildiği birkaç şey var; başına bela olacak tabi o bildikleri neyse spoi vermiyoruz şşş!

Sonrası olaylar olaylar efenim.İzlemeniz lazım anlatmakla olmaz.Anlayacağınız üzere film saray çevresinde ilerliyor.Altı prens ve Hae-Soo etrafında dönen olaylar ,taht kavgaları  olmazsa olmazımız entrikalar entrikalar…Bir de dizinin senaryosu tahmin edilebilirlikten uzak;tam mutlu oluyoruz derken hooop bir bakmışsınız salya sümük ağlıyoruz sonra ağlarken gülüyoruz.Başta sevdiğiniz bir karaktere ilerleyen bölümlerde sövebilir, kin güttüklerinizi bağrınıza basabilirsiniz.Kendinizi buna hazırlayın, ayarlarınızla oynayacak bir dizi kendisi.

Ha bir de unutmadan Scarlet Heart Ryo dizisi Kanal7’de verilmiş sanırım, tr dublaj olarak.Açıkçası ben televizyonda yayınlandığından bile bir haberdim ama bilseydim de izlemezdim.Kore dizisi ya da filmi izlediyseniz eğer korecenin ne kadar farklı bir dil olduğunu farketmişsinizdir. Karakterler böyle ağızlarını büzerek yaya yaya konuşurlar,ünlemler daha tiz, kelimeleri daha yuvarlakır(.Zaten jest ve mimiklerine hastayım onların orası ayrı.)Türkçe dublaj yapıldığında seslerin kattığı o mihenk kayboluyor, zevksizleşiyor izlemek; en azından benim için.

O yüzden ben tr altyazılı izlemiştim.Eğer altyazılı izlemeye alışkınsanız altyazılı izleyin derim.


Gitmeden şuraya da günde beş kez dinlediğim ostlardan birini bırakayım;Allahım çok güzel kızın sesi içimi titretiyor resmen.Diziyi izlemek için bir sebep daha,harika müzikleri var.

Ay sevdiğim bir şeyi övdükçe övesim geliyor; en iyisi burada bitirmek.Yazacak çok şey var ama izlemek apayrı bir zevk.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeni Keşfedenler İçin İzlenmesi Gereken 5 BL (BoysLove) Dizi Önerisi

Boyslove (BL) Nedir? Yan Etkileri Nelerdir?

İngilizce Altyazılı Dizi ve Film İzleyebileceğiniz Siteler (2020)