İlk Kez Blog Açacaklara Altın Değerinde Tavsiyeler



İlk blog deneyiminden bu yana pek zaman geçmemiş olsa da bu konuda çok fazla şey öğrendim. Hatalar yaptım, sorunlar yaşadım, problemlerle karşılaştım. Zaman zaman gerçekten zorlandım. Bu yüzden ilk kez blog açacak kişilere kendi deneyimlerinden yola çıkarak özellikle benim yaptığım hataları yapmamaları için birkaç tavsiyede bulunmak üzere bu yazıyı yazmaya karar verdim.

O halde hadi başlayalım.

 Blog yazma amacınızı belirleyin

Bu işe girişirken üzerinde düşünülmesi gereken önemli konulardan birisi ne için blog yazdığınızı belirlemenizdir. Para kazanmak için yazıyor olabilirsiniz, bu işi kişisel bir hobi olarak görüyor olabilirsiniz ama ciddi düşündüğünüzde bu planın biraz daha detaylandırılması gerekir.
Ne üzerine yazmak, blogunuz ziyaret eden insanlara ne anlatmak istiyorsunuz bunun cevabını belirlemek aslında inşaatta temel atmak kadar önemli bir konudur. Temel ne kadar sağlam olursa bina o kadar dayanıklı olur ve uzun süre ayakta kalır. Sizin bu işi sürdürebilmemiz ve bunu zevk alarak devam ettirebilmeniz için bu konuda adam akıllı düşünmeniz gerekmekte.
Üzerine yazacağınız konular hem bilgi sahibi olduğunu hem de insanlarla paylaşmaktan mutluluk duyacağınız bir konu olmalı. Eğer bu olmazsa blog yazmak sizin için bir yerden sonra kişisel eziyet haline gelebilir. 

Hangi platformda yazacağını belirleyin

Hangi platform üzerinden blog yazacağına karar vermek yeni başlayan birisi için oldukça kafa karıştırıcı bir durum. Blogger Wordpress Wix hatta Tumblr...
Sektördeki pek çok platformu kullanmış birisi olarak tavsiyem Blogger'dan olacaktır ancak Wordpress tavsiyesi verenlerin sayısı da bir hayli fazla. Şayet benim gibi bu işe yeni girmiş birisi iseniz ve teknik konulardan pek anlamıyorsanız size tavsiyem Bogger kullanmanız yönünde olacaktır. Elbette daha önce wordpress'i denedim ancak blogger kullanışlılık açısından diğerlerinden bir tık daha önde. 
Ayrıca Blogger ek bir maliyet yaratmaksızın, kullandığnız ücretsiz alan adı üzerinden blogunuzu kişiselleştirmenize de imkan tanıyor. 

Alan adı ve hosting alma işini bir süre erteleyin

Alan adı ve hosting firmadan firmaya farklılık gösterse de pek de ufak olmayan miktarlarda harcama yapmanızı gerektiren hizmetlerdir genel olarak. Ayrıca henüz yeni başladığınız bir dönemde bu tarz hizmetler satın almanız pek mantıklı değildir. İlk olarak ücretsiz hizmet veren platformların ücretsiz sunduğu alan adı uzantılarını kullanın. Yeni başladığınız bu dönemde hem kendinizi test edin hem de teknik konularda ufak tefek de olsa bilgi edinin. Ayrıca herhangi bir takipçi kitlesi olmaksızın alan adına ve sunucuya harcama yapmak fikrimce israftan başka bir şey olmayacaktır. 
Örneğin ben blog işini ilk girdiğimde bir kampanya ile cüzi bir miktarda da olsa harcama yaparak alan adı ve hosting satın aldım ancak henüz yeni içerik üretmeye başladığım için ve ayrıca SEO da dahil hemen hiçbir konuda bilgim olmadığı için bu hizmetler bana hiçbir fayda sağlamadı. Ayrıca blogum bir yılın sonunda henüz yeni keşfedilmeye başladığı dönemde ürünlerimin süresi dolduğu ve çok fahiş bir fiyata yenilemek gerektiği için her şeyi olduğu gibi bırakıp sıfırdan blogger üzerinden blogspot uzantılı bu sitemle yeniden başladım. Acı verici bir deneyimdi :(

 Forumlara Girin! 

Blog için içerik üretmek ve bir blog sahibi olmak birbirinden farklı şeyler aslında. Kendi blogun söz konusu olduğunda bazı teknik konulara da girmek zorunda kalıyorsunuz. Çok basit işlemler bile yeni başlayan birisi için gerçekten kafa karıştırıcı olabiliyor ve hatta acaba yanlış bir şey yapıyor muyum korkusu oluşuyor. Forumlar bu tarz sorunlarla karşı karşıya geldiğinizde başvurabileceğiniz devasa sosyal platformlar arasında. Özellikle teknoloji sitelerinin forumlarında blogger, wordpress gibi konularda gerçekten deneyimli ve bilgi sahibi kişiler bulabilirsiniz. Şu ana kadar dahil olduğum forumlarda çok basit sorunlar için bile bana her şey tane tane açıklayacak sabrı ve bilgisi olan insanlarla karşılaştım. Size de en azından bir tane foruma üye olmanızı, ilgilendiğiniz konular hakkındaki başlıkları takip etmenizi tavsiye ederim.

İçeriklerinizin başkaları tarafından çalınmasına müsaade etmeyin

Henüz yeni bir site açtığınız için içeriklerinizin arama motorlarında listelenmesi ve fark edilmesi biraz zaman alacaktır. Bu dönemde bazı emek hırsızı olan insan müsveddesi dahi diyemeyeceğim haysiyetsizler sizin zaten tanınmıyor ve bilinmiyor oluşunuzdan faydalanarak içeriklerinizi kendine mal etmeyi kalkıyor. Umuyorum ki böyle bir şeyle asla karşılaşmazsınız ama tedbirli olmakta fayda var. Çünkü hem emek hırsızlığı yapıp hem de kendini mağdurmuş gibi gösteren -hatta belki alanında markalaştırmış- haysiyetsiz insanlar da var bu sektörün içinde. 

Teknik konularda ufak da olsa bilgiler edinin

Eğer bu işe tek başına başladıysanız ve hiçbir şey bilmiyorsanız sorarak araştırarak kendi bilgi birikiminizi yaratın. Blogunuz büyüdükçe bazı teknik ayrıntılara da girmeniz gerekebilir zamanla.
En basitinden blogunuzun görünüşünü değiştirmek ve yeni bir tema kurmak istediğinizde, tema Türkçeleştirme yapmak, görüntülerin boyutunu ayarlamak, bazı kodlar yerleştirmek ve daha bir sürü ufak ama önemli işlemler yapmak gerekiyor. Kendi başınıza bu işe giriyorsanız sorunları çözmeniz ve cevapları bulmanız için sürekli araştırma ve öğrenme çabası içinde olmalısınız.

Şimdilik söyleyeceklerim bu kadar, eğer eklemek istediğiniz, sormak ya da tavsiye almak istediğiniz konular var ise yorumlarda belirtin. Elimden geldiğince yardım etmek isterim : )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeni Keşfedenler İçin İzlenmesi Gereken 5 BL (BoysLove) Dizi Önerisi

Boyslove (BL) Nedir? Yan Etkileri Nelerdir?

İngilizce Altyazılı Dizi ve Film İzleyebileceğiniz Siteler (2020)