Aşkın En Yalın Hali : Bin-Jip (Boş Ev)

"Yaşadığımız dünya hayal mi gerçek mi söylemek zor."


Kim Ki Duk'un yönetmenliğini yaptığı 2004 yılına ait bir Kore filmi olan Bin Jip (Boş Ev- 3 Iron) bence aşkın en güzel ve an yalın halini anlatan filmlerden. İzlerken bir film izliyormuş gibi değil bir aşığın kaleminden aşkı anlatan bir şiiri okuyormuş gibi hissediyordunuz. Filmin en ilgi çekici özelliklerinden birisi de ana karakterlerin hiç konuşmaması. Toplamda ise yirmi cümle bile kurulmamıştır belki de filmde! Tuhaftır ki bu durum hiç rahatsız etmiyor izlerken, tuhaf gelmiyor, garip dedirtmiyor. Çünkü film insanın ruhuna hitap ediyor; kelimeleri değil de duyguları kullanarak büyüsü altına alıyor insanı. İki insanın aşkını kelimeler kullanılmaksızın izleyiciye hissettiren ve bir buçuk saat boyunca ekrana kilitleyen bir film başyapıt değil de nedir sizce?

.

Bin-Jip (Boş Ev) Filminin Konusu

İsmi her ne kadar korku filmi hissi uyandırsa da romantik bir dram filmi Bin-Jip. (Ben yıllarca ismini duymuş ama korku filmi sanıp konusuna dahi bakamamıştım. Aptal ben 🙈 İzlemek için geç kaldığım bir film oldu bu yüzden.)
Filmin konusu ise şöyle:

Genç bir adam motorsikletiyle kapılara ilan yapıştırarak dolaşır ve bir süre sonra tekrar bu bölgeye geri dönerek tek tek kapıları kontrol eder. Yapıştırdığı bu ilanlar hala bıraktığı gibi duruyorsa o evde kimsenin olmadığını anlar ve geceyi geçirmek üzere o eve girer. Bu boş evlere giren genç adam karşılığında ev sahiplerinin bozulmuş eşyalarını tamir eder, çiçeklerini sular,çamaşırlarını yıkar. Ne zaman ki ev sahipleri evine geri döner bu genç adam da o evden ayrılıp yeni boş evler arar.
Bir gün yine boş olan bir eve giren bu adam sandığının aksine yalnız değildir. Kocası tarafından şiddet gören kendini eve kapatmış bir kadın da vardır o evde...
Asıl hikaye ise adam ve kadının birbirlerini fark ettikten sonra başlar.


Her şeyi gibi filmin müziği olan  mükemmel. Muzam ötesi bir eser.
Natacha Atlas - Gafsa

Bir de bu filmle özdeşleşmiş, hemen her yerde karşımıza çıkan bir cümle var. "Hepimiz birer boş eviz, ta ki birisi kilidimizi kırıncaya kadar." Pek çok kişi bunu filmden bir replik olarak paylaşmış ama dediğim gibi filmde zaten konuşma falan yok, en önemli ve tek replik de filmin sonunda karşımıza çıkıyor. Tam olarak bu cümle ile film arasındaki bağı açıklayabilecek birileri varsa beni yorumlarda aydınlatsın lütfen.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeni Keşfedenler İçin İzlenmesi Gereken 5 BL (BoysLove) Dizi Önerisi

Boyslove (BL) Nedir? Yan Etkileri Nelerdir?

İngilizce Altyazılı Dizi ve Film İzleyebileceğiniz Siteler (2020)