YENİ TELEFON ALIRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN



Akıllı telefonlar günümüzde sadece iletişim için kullanılan bir cihazdan daha fazlası. Hayatımızın olmazsa olmazlarından hatta temel ihtiyaçlarından biri.Telefonla iletişim kuruyoruz, fotoğraf çekiyoruz, sosyalleşiyoruz, flörtleşiyoruz, film izliyoruz, video çekiyoruz, canlı yayınlar yapıyoruz...  Dünya sahiden de telefonlar sayesinde bir tık uzağımızda.

Ülkemizde vergilerin de katkısıyla, bize bu kadar şeyi bir arada sunan bu cihazların en ucuzu bile ne yazık ki pek de ucuz değil, seçeneklerse gerçekten fazla.

Ama şunu unutmayın ki, WhatsApp mesajları göndermeniz ve sosyal ağlarda birkaç gönderi yayınlayabilmeniz için gerçekten fazla harcamanıza gerek yok.

Akıcı ve uzun süreli bir oyun deneyiminden vazgeçmeye hazır olmayan bir oyuncu için dikkat etmesi gereken daha fazla özellik vardır ve telefon için daha fazla bütçe ayırması gerekir. Tasarım ve performans açısından en iyinin en iyisini isteyenler ise telefon için minik bir servet harcamaya hazır olsunlar.

Bu kadar seçenek arasında en doğrusunu bulmak gerçekten zor olsa da verdiğiniz her kuruşa değecek tam sizlik  bir telefon bulmanız için nelere dikkat etmeniz gerektiğini sıraladık. Hazırsanız başlayalım.

1) Mobil Operatörler ve Uygun Fiyatlı Planlar



Telefon almak istiyorsanız yapmanız gereken ilk şey bütçenize uygun aralıklardaki fiyatlarda telefonları tespit etmek olmalı.

Online alışveriş sitelerinde, epey.com gibi fiyat karşılaştırma sitelerinde piyasa araştırması elbette yaptın. Peki hiç mobil operatörlerin müşterilerine sunduğu fırsatlara baktın mı? Mobil operatörler belirli paketlerle çoğunlukla faturaya ek ödemelerle ve taksitle bütçenizi çok zorlamadan aradığınız telefonu almanıza yardımcı olacak planlar sunar. Hatta bazen operatörlerin mobil uygulamalarına özel kampanyaları bile olabilir.

Kim bilir, belki de mevcut operatörünüzü değiştirmeyi düşünmenin tam zamanıdır...

2)  Ekranın boyutu ve türü

Yüksek kalite videolar izlemekten veya en son Android oyunlarının HD grafiklerinde kaybolmaktan hoşlananlar için, gerçekten de en az 5,7 inç ekrana sahip bir akıllı telefon düşünmelisiniz. Akıllı telefonu esas olarak WhatsApp  için veya Instagram gönderilerine bakmak için kullananlar için daha küçük bir ekran fazlasıyla yeterli olacaktır.

Ekran teknolojisine gelince, Android'de iki ana tür vardır: LCD ve AMOLED. İkisi arasındaki temel fark, ışığın projeksiyonunda yatmaktadır. Teorik olarak, LCD ekranlar daha parlak olma ve içeriği doğrudan güneş ışığında daha iyi görüntüleme eğilimindeyken, AMOLED ekran daha keskin kontrast ve daha doygun renkler sunar. Ancak pratikte, zamanın geçmesi ve yeni teknolojilerin gelişiyle birlikte, ikisi arasındaki fark daha az fark edilir hale geliyor. Bununla birlikte, görüntüler için Full-HD, Full HD + veya QHD çözünürlük neredeyse her zaman kusursuzdur.

3) İşlemci ve RAM



Telefonunuzun hızını belirleyen iki temel faktör vardır: bunlar biri işlemci diğeri ise RAM'dir. İşlemci, cihazın beyni ve tüm işlemlerin merkezi iken RAM ( Random Access Memory Türkçe açılımıyla Rastgele Erişilebilir Bellek ) aktif olarak kullandığınız uygulamaların kısa süreli olarak depolandığı kısımdır.

RAM, aynı anda kaç tane uygulamayı kullanabildiğinizi belirler. Siz düşük RAM'li bir telefonla PUBG gibi büyük dosyalar barındıran bir oyunu oynamaya çalışırsanız ısınma ve donma problemleriyle karşılaşmanız kaçınılmaz olacaktır. Bilgisayarda RAM yükseltmek mümkün iken telefonlarda bu mümkün değildir, bunu da dipnot düşelim.

İşlemci ise telefonunuzun hızını etkileyen bir diğer unsurdur. RAM alanı geniş olmasına rağmen işlemci yavaş ise donma, takılma sorunlarını yaşamaya devam edersiniz. RAM daha fazlasını yapabilecekken işlemci geride kalıyorsa o telefonu sinirden duvarlara fırlatırsınız, kendimden biliyorum.

Yani sayılara aldanmayın, önemli olan sayılar değil RAM ve işlemcinin uyumudur.

4) Dahili Depolama

Bir sonraki Android cihazınızın kapsamını belirlerken, RAM'i ve dahili depolamayı kontrol edin, ancak etiketin üzerinde yazan şeyi değil. Önceden yüklenmiş uygulamaların ne kadar yer kapladığına bir göz atın. Akıllı telefonunuzun depolama kapasitesini artırmak için bir MicroSD kart kullanabilmenize rağmen, harici bir kart kullanmaya göre daha büyük bir dahili belleğin önerildiğini unutmayın.

Aynı zamanda, 128GB veya 256GB dahili depolamaya sahip bir modeli seçmeden önce, gerçekte ne kadar kullanacağınızı düşünün. Akıllı telefonunuzu film, müzik, dosya ve ağır uygulamaları kaydederek bilgisayarınız için harici bir sabit sürücü olarak mı kullanıyorsunuz? Cevap hayır ise, muhtemelen 64 GB sizin için yeterli olacaktır. Bir miktar yer kazanmak için bulut hizmetlerinden yararlanabileceğinizi ve internet bağlantınız olması koşuluyla dosyalarınızı her zaman elinizin altında bulundurabileceğinizi belirtmiyorum bile. Genel bir kural olarak, piyasadaki akıllı telefonlar göz önüne alındığında, en az 4 GB RAM ve 64 GB dahili bellek tercih etmeniz önerilir.

5) Batarya Ömrü



Batarya ömrü, yeni bir akıllı telefon seçerken dikkate alınması gereken en önemli özelliklerden biridir.

 Kanmayın: Daha yüksek bir mAh sayısı, daha fazla pil ömrü veya daha uzun bir pil ömrü anlamına gelmez. Ortaya çıkan faktörler farklıdır ve bunları araştırmaya değer.

Örneğin, daha yüksek çözünürlüğe sahip ekranların daha fazla enerji tüketirken, en yeni işlemcilerin pil ömrünü optimize ettiğini düşünmelisiniz. Ardından, üzerinde düşünmeniz gereken ekran yenileme hızları ve hızlı şarj teknolojisi var.

Yalnızca teknik özelliklere bakmak yerine, tek bir cihazda birleştirildiğinde tüm bu faktörlerin nasıl performans gösterdiğini öğrenmek için incelemelere ve karşılaştırma sonuçlarına göz atmak en iyisidir.

6) Kamera



Eğer fotoğraf çekmek gibi bir hobiniz yoksa ya da sosyal medya için içerik üretmeniz gerekmiyorsa, birkaç selfie çekmek ya da çocuklarınızın çizgi film izlemek için kullandığı bir telefona sırf kamera özelliklerinden dolayı yüzlerce lira vermeyin.

Kamera özellikleri piyasada rekabetin en yoğun olduğu unsurlardan biri ve kamera performansı arttıkça fiyatlar da yukarı çıkıyor. Bu nedenle fotoğraf çekmek arada sırada yaptığınız bir şeyse standart bir kamera sizin için fazlasıyla yeterli olacaktır.

Eğer telefonunuzun kamerasına gerçekten önem veriyorsanız işin biraz daha teknik boyutlarına girmek gerekiyor.  Megapiksel sayısı, hibrit otofokus, optik sabitleme, manuel modlar, özel efektler ve özel selfie özellikleri: akıllı telefonlar giderek daha çok bir dijital kamera gibi hale geliyor.

Tanıtım sayfalarında gösterilen rakamlar ya da mağaza temsilcisinin gereksiz övgüleri üzerinde çok fazla durmamanızı tavsiye ederim. MP her şey değildir; kameranın entegre sensör türü, lens kalitesi ve piksel boyutu hakkında bir fikir edinmek önemlidir.

İhtiyaçlarınıza en uygun kamerayı bulmak için mutlaka telefonla çekilmiş efektsiz ve filtresiz fotoğraflarına mutlaka göz atın. Hatta mağazaya giittiğinizde farklı açılardan birkaç fotoğraf çekin.

7) Kullanıcı Yorumlarını Okuma


Bazı ürünler reklamlarda gördüğünüz ya da satış temsilcinin size anlattığı kadar mükemmel ötesi değildir, hatta hiçbiri o kadar mükemmel değildir. Alacağınız telefonu belirlediniz ama aklınızda birkaç soru var. Ya da verdiğim paraya değecek mi acaba diye şüphe içinde kaldınız. Yakınlarınızda da bu telefonu kullanan bir tanıdığınız da yok. Peki ne yapacaksınız?

Yapmanız gereken şey çok basit. Şikayetvar. com'a gidip aradığınız ürünün ismini yazmak ve kullanıcı yorumlarını okumak.

Eğer bir  ürün hakkında gerçekten çok fazla şikayet varsa ya da garanti konusunda sıkıntı yaşadığını söyleyen kullanıcılar mevcutsa o üründen vazgeçin. Çünkü herkes yalan söyler ama kullanıcılar yalan söylemez. Onların sesine kulak verirseniz bu tarz mağduriyetler yaşamaktan kurtulursunuz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeni Keşfedenler İçin İzlenmesi Gereken 5 BL (BoysLove) Dizi Önerisi

Boyslove (BL) Nedir? Yan Etkileri Nelerdir?

İngilizce Altyazılı Dizi ve Film İzleyebileceğiniz Siteler (2020)